Dygnet runt linser

Dygnet runt linser har funnits på marknaden sedan 1970-talet. Då var de gjorda av plats och innebar att bärarna av dygnet runt linser lätt drabbades av bakteriell hornhinneinfektion. I värsta fall kunde detta leda till att bärarna av dygnet runt linser blev blinda. Det nya dygnet runt linserna lanserades dock 1998. Materialet i de nya dygnet runt linserna är silikon och en vattenrik plast. Men silikonet har modifierats så att det släpper igenom mer syre. Samtidigt har dygnet runt linser en bra hållbarhet och tål det slitage som linsen utsätts för.

Kontaktlinser till bra priser – Snabbt, enkelt och billigt hos Lensway

Om du bär dygnet runt linser så kan dessa användas upp till en månad. Dygnet runt linser fungerar så att de släpper igenom sex gånger mer syre än vanliga linser. Du behöver inte ens ta ut dina dygnet runt linser när du sover. Månadslinser och endagslinser måste man ta ut, respektive sätta in dem varje kväll och morgon. Ett par dygnet runt linser korrigerar din närsynthet och din översynthet från +6.0 till –12.0. Dygnet runt linserna har blivit allt vanligare. Anledningen till att dygnet runt linser är relativt nya på marknaden är att det krävs ett speciellt material för att ögonen skall må bra då de hela tiden täcks av en kontaktlins.

Kroppens celler måste ha syre för att fungera och överleva. Då hornhinnan saknar blodkärl måste den ta upp mycket av sitt syre direkt från luften. Då man bär kontaktlinser så försämras denna syretillförsel. Likväl kan dygnet runt linser inte användas av alla. Det finns också många som inte kan bära dygnet runt linser i mer än en vecka i taget. Om man bär ett par dygnet runt linser i en hel månad bör man inte heller direkt byta ut dessa mot ett nytt par dygnet runt linser. Det finns emellertid ett fåtal personer som kan klara av det.

Orsaken till detta är att omfånget av den proteinbeläggning som bildas på linsen skiljer sig från person till person. Om du väljer att gå från att bära vanliga linser till dygnet runt linser så ska du först ta kontakt med en optiker. Optikern kan därefter, tillsammans med dig, utarbeta ett individuellt bärschema för dina dygnet runt linser. Rökare och personer med dålig hygien rekommenderas att inte bära dygnet runt linser.