Monovision

Monovision är en tillpassningsteknik för kontaktlinser då man befinner sig i de tidigare stadierna av ålderssynthet. Man talar också om presbyopi. Presbyopia är grekiska för ”åldrande öga”, vilket orsakas av att ögats kristallins naturligt åldras och hårdnar. Bäraren av linser har en lins för avståndsseende samt en annan lins för seende på nära håll. Ögonen samarbetar för att få föremål att komma i fokus. Därefter skickas informationen till hjärnan som tolkar det som bäraren av linserna ser. Hjärnan lär sig efter ett tag att välja ut den skarpaste bilden. Således är monovision att betrakta som en kompromiss.

Kontaktlinser till bra priser – Snabbt, enkelt och billigt hos Lensway

För att använda sig av monovision så måste man gå igenom en mycket noggrann utprovning för att synen ska bli så bra som möjligt. Vidare kan det vara på sin plats att poängtera att det tar ett tag innan hjärnan har vant sig och ett skarpt resultat uppnås. Hur bra monovision fungerar är också väldigt individuellt. Det är inte alla som klarar av att det ena ögat är suddigt på långt håll hela tiden. Var medveten om att det är av stor vikt att man sköter sina kontaktlinser på ett bra sätt. Exempelvis kan det samlas olika typer av bakterier under linserna. Om man slarvar med hanteringen av sina linser kan detta leda till komplikationer som i vissa fall kan bli mycket allvarliga. I en del miljöer kan faktiskt kontaktlinser göra mer skada än nytta för ögonen.

Får man beläggningar på sina linser kan detta medföra en torrhetskänsla samt en viss irritation. Det skiljer sig dock mellan individer hur dessa beläggningar uppkommer och vad de får för effekt. Det är mycket vanligt att man får problem med sina linser. Men i de flesta fall så utgör det ingen fara för synen i stort. I vissa fall kan problem med linser leda till att man får permanent nedsatt syn. Då man lider av stor åldersynthet, över 2.50 dioptri, kan glasögon vara den bästa korrigerande linsen. Detta gäller emellertid främst för patienter som är över 50 år. Innan man skaffar monovision krävs en ordinationen från en legitimerad optiker.

Skulle det inte vara lämpligt med monovision kan detta orsaka komplikationer. Hos de olika företagen som säljer monovision på nätet kan du också få en viss vägledning beträffande vad som passar just dig och dina behov. Du bör också regelbundet, minst en gång per år, gå till en optiker för att kontrollera att du beställer rätt sorts lins.