Toriska linser

Toriska linser används av astigmatiker. Om man har två olika brytningar på ögat lider man astigmatism. Astigmatism är en ärftlig åkomma men kan även uppkomma efter skador och operationer. Vanliga symptom på att man lider av astigmatism är exempelvis lättare huvudvärk, trötta ögon och kisande. De toriska linserna syftar till att avhjälpa detta brytningsfel. Ett sätt att undvika att bli tvungen att skaffa toriska linser är att arbeta i dåligt ljus. När de toriska linserna lanserades på marknaden var de av undermålig kvalité. Problemen med de toriska linserna handlade om deras begränsade parameterområden, begränsat linssortiment samt dålig reproducerbarhet.

Kontaktlinser till bra priser – Snabbt, enkelt och billigt hos Lensway

De toriska linserna var inte lika säkra eller bekväma som vanliga linser. Numera finns det dock toriska linser som är bekväma samt lättanvända. Om du lider av astigmatism kan du nu få tag på toriska linser som är tunna och hållbara så att de passar just dig och dina behov. Vidare svarvas de toriska linserna av datorer. Därmed får de som bär toriska linser en korrekt syn. Toriska linser är ofta mycket dyrare än vanliga linser. Detta har sin förklaring i att toriska linser är kostbara att tillverka eftersom de måste tillverkas i flera olika varianter. För varje torisk linstyp krävs en maskin. Vidare blir lagerhållningskostnaden därmed högre än för vanliga linser. Då du ska köpa toriska linser så skall du förutom styrka också ange parametrarna ”Axel” och ”Cylinder”.

Dessa parametrar talar om var på ögat ditt brytningsfel sitter men också hur stort det är. De toriska linserna är tillverkade på ett sådant sätt att de lätt skall hamna rätt på plats. Nederdelen av den toriska linsen är något tyngre. Detta medför att den toriska linsen, med hjälp av tyngdkraften, roterar samt stannar av sig själv när den befinner sig på rätt plats. Överkanten på den toriska linsen är något tunnare. När man blinkar så trycks den toriska linsen följaktligen mot rätt orientering. Det lättaste sättet att köpa toriska linser är över Internet.

Var dock medveten om att du måste ha en ordination från en legitimerad optiker. Om man får fel typ av linser kan detta orsaka svåra komplikationer. Hos de olika företagen som säljer linser på nätet kan du också få en viss vägledning beträffande vilka linser som passar dig. Då du handlar billiga kontaktlinser över Internet bör du också regelbundet, minst en gång per år, gå till en optiker för att kontrollera att du beställer rätt sorts lins.